logo HK Groen
 • Elk seizoen mooi

  Elk seizoen mooi

  Wat is er te doen in de tuin, welke plant verdient een plekje in de schijnwerpers en wat zijn de nieuwste trends?

  Elke maand geven wij u tips zodat u het hele jaar door kunt genieten in en van uw tuin.

In de schijnwerpers - Helleborus

Helleborus tuinplant van de maand December 2018 HK GroenHelleborus bloeit hartje winter

Het blijft spectaculair, een plant die bloeit op het moment dat de meeste tuinplanten winterslaap houden. De Helleborus (ook bekend als kerstroos) trakteert van november tot en met maart op grote witte bloemen met in het hart een prachtige kroon van meeldraden. Sneeuw of vorst kan de plant hebben: de takken gaan weliswaar iets hangen, maar zodra de temperaturen omhoog gaan, richt de Helleborus zich weer op.

Soorten 

De Helleborus niger wordt het meest aangeboden in december. Deze polvormende, meestal groenblijvende vaste plant is geliefd om zijn knikkende trossen komvormige witte bloemen in de winter en het vroege voorjaar. Het donkere blad bestaat uit meerdere kleinere blaadjes. Er zijn diverse cultivars, meestal met witte bloemen zoals de cultivars ‘Christmas Carol’, ‘Dafine’, ‘Shining Star’ of Jushua. 
De Helleborus orientalis (Oosterse kerstroos) heeft bloemen in geel, roze en donkerpaars en er zijn ook soorten met gespikkelde bloemen. Net als de Helleborus niger is deze kerstroos verkrijgbaar in verschillende formaten, van klein genoeg om in een hangmand te worden verwerkt tot een hoge struik die een flinke pot of een plek in de border nodig heeft.

Wist u dat?

De volksnaam kerstroos komt uit een oude legende waarin de plant in de sneeuw omhoog kwam uit tranen van een meisje dat geen geschenk had voor het kindje Jezus in Bethlehem. In de Middeleeuwen werd de Helleborus door mensen gekoesterd om boze wintergeesten uit de buurt te houden. De plant is lang bekend, in 1400 voor Christus schreef de arts Melampus er al over. De Helleborus staat symbool staat voor pionieren en overleven.

Verzorging

Zet de Helleborus op een beschut en zonnig plekje. Hoe meer de plant in de schaduw staat, hoe minder bloemen hij produceert.De plant geeft zelf aan wanneer er extra water nodig is, door de bladeren slap te laten hangen. Na een paar uur staat de Helleborus er dan weer pront bij. Als het vriest geen water geven: de plant verbruikt dan nauwelijks iets.Eens per twee weken wat plantenvoeding bevordert een extra lange en rijke bloei.

Tuinplant van de Maand

Helleborus staat in december als Tuinplant van de maand in de spotlights. Tuinplant van de Maand is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl.
Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel te inspireren en te enthousiasmeren.

Tuin To Do's in December

HK Groen Wintertuin Rode Kornoelje (Cornus Sanguinea)

Beplanting in december

 • Potplanten kunt u het beste dicht bij elkaar zetten op een beschutte plek, bijvoorbeeld tegen de muur van het huis of onder de veranda. U kunt de planten ook beschermen door ze te isoleren met stro en een jute zak. De vorstgevoelige planten kunnen beter in de schuur, garage of onverwarmde kamer.
 • Kleur je tuin met de bruinrode bast van Acer Griseum (papieresdoorn), de witte takken van de Rubus Cockburianus (braam) of de rood/oranje takken van de Cornus Sanguinea (rode kornoelje).
 • Planten hoger dan 45 centimeter zijn kwetsbaarder dan andere planten als door de wind de wortels van de plant speling krijgen. Druk de aarde daarom goed aan en steun de planten eventueel met bamboestokken.

Gazon in december

 • Verwijder de laatste bladeren van het gazon. Gras dat onder blad ligt krijgt namelijk geen licht en sterft daardoor af. Daarnaast kunnen er schimmelziekten opstreden door een gebrek aan luchtcirculatie.
 • Zorg ervoor dat het water weg kan. Draineer de grasmat door met de hark gaatjes in de bodem te prikken.
 • Denk er wel aan om niet over het gras te lopen zolang het vriest. Hiermee beschadigt u het gazon en komen er na een paar dagen lichte plekken in de grasmat.

Vijveronderhoud in december

 • Breng een luchtpomp aan of leg een tennisbal in de vijver. Luchtbellen en waterbeweging beïnvloeden de kwaliteit van het water. In deze moeilijke vijvermaanden helpt een goede waterkwaliteit de vissen de winter door.
 • Haal het net van uw vijver.
 • Heeft u een ondiepe vijver? Overweeg dan om de vijverplanten binnenshuis te laten overwinteren, zeker als uw vijver minder dan 30 cm diep is. Zo voorkomt u vorstschade aan planten.
 • Zorg ervoor dat er voldoende licht in het water kan komen. Schep de sneeuw van het ijs.

Snoeien in december

 • Zolang het weer niet te slecht is, kunt u de snoeischaar erbij pakken. Hierbij kunt u denken aan struiken zoals de kiwi, braam en druif.
 • De restjes van het knipsel kunt u gebruiken als winterstek in huis.
 • Knip ook alvast wat hulsttakken af voor de kerst . Vogels zijn namelijk ook gek op hulstbessen, dus zorg dat u ze voor bent of gun de vogels een lekker maaltje.

Meer tuintips voor december

 • Bij zacht weer is het mooi om een hyacint in een decoratieve bak te planten en buiten te hangen. 
 • Om te voorkomen dat uw tuinslang kapot vriest, kunt u deze laten leeglopen, opdrogen en oprollen voordat de winter aanvangt.
 • Op het winterterras staat een decoratieve mand met leuke cadeautjes uit de natuur, erg goed. Leuke voorbeelden zijn dennenappels, takken en stukjes schors.
 • Zaadkransen, vetbollen en pindaslingers voor de vogels staan vrolijk en zorgen voor een hoop vertier

Bekijk de tuinkalender van alle maanden

Tuin Kleurentrends 2018: Dare to be different!

Het overkoepelende thema van de Tuin Kleurentrends voor 2018 is: LEF!
Durf buiten je comfortzone te gaan.  Kies voor zonnig geel of kleurrijk rood. Houd je liever van wat rustigers? Ga dan voor de rijke groene en diepblauwe tinten. HK Groen helpt je graag met het maken en aanleggen van een evenwichtig beplantingsplan en het kiezen & plaatsen van goede tuinverlichting.

Kleurentrends 2018: Sunshine Yellow

Kleurentrends 2018: Sunshine Yellow
Ben je een vrolijk creatief type? Dan past zonnig geel perfect bij jou. Zoek het voor alleen een kleuraccent in wat mooie accessoires of pas het voor een grootser effect ook toe in de beplanting. Heb je alleen een terras of balkon, dan zijn gele citrusboompjes een mooie toevoeging.

Kleurentrends 2018: Earthy Green

Kleurentrends 2018: Earthy Green
Deze rijke groene tinten zijn eenvoudig toe te passen in je eigen tuin en zijn iets veiliger als je het graag rustig wilt houden. Zoek het vooral in de beplanting om deze kleur te laten spreken. Speel met verschillende groentinten en texturen om diepte in je tuin te creëren. Combineer bijvoorbeeld grote varens met kleine gedetailleerde donkere mossen. Zelfs in een kleine tuin geeft dit een ruimtelijk effect.

Kleurentrends 2018: Cherry Red

Kleurentrends 2018: Cherry Red
Deze rode tint brengt veel positieve energie in je tuin en trekt goed de aandacht. Kies voor een diep rode Clematis tegen de schutting aan als blikvanger of zet wat verse rode snijbloemen in een mooie vaas op tafel voor een subtieler effect. Een paar vrolijk rode kussens op je loungebank, maken het geheel helemaal af.

Kleurentrends 2018: Blueberry Blue

Kleurentrends 2018: Blueberry Blue
Wil je een stijlvolle tuin, maar tegelijkertijd ook veel kleur? Kies dan voor deze fijne blauwe kleurnuance. Het geeft een koele, maar tegelijkertijd ook vriendelijke sfeer in je eigen tuin. Met verschillende blauwe heideplanten kan je een natuurlijke bloemenzee maken in je tuin. Blauwe accessoires zoals grof gehaakte blauwe plaids geven zowel veel sfeer als comfort.

Bron: https://hovenierszaken.nl/tuininspiratie-kleurentrends-2018/