logo HK Groen
 • Elk seizoen mooi

  Elk seizoen mooi

  Wat is er te doen in de tuin, welke plant verdient een plekje in de schijnwerpers en wat zijn de nieuwste trends?

  Elke maand geven wij u tips zodat u het hele jaar door kunt genieten in en van uw tuin.

In de schijnwerpers - Vroegbloeiende voorjaarsverrassingen

Hazelaar Sleutelbloem Blauwkussen Scheefkelk Tuinplant van de Maand februari 2019 HK GroenVoor wie niet kan wachten om de tuin tot leven te brengen, zijn voorjaarsverrassingen als hazelaar (Corylus avellana Concorta), scheefkelk (Arabis), sleutelbloem (Primula aucalis) en blauwkussen (Aubrieta) een uitkomst. Niet alleen bloeien ze vroeg, de laatste twee gooien er later in het jaar een tweede ronde tegenaan. En hazelaar levert dan een mooi groen decor, dat in de herfst verkleurt om in de winter weer de decoratieve kronkelende takken te laten zien. Zo verrassen deze tuinplanten niet alleen in de lente, maar eigenlijk het hele jaar door.

Hazelaar, sleutelbloem, blauwkussen en scheefkelk

Hazelaar wordt het meest aangeboden als kronkelhazelaar. De bijzondere kurketrekkertakken zijn op zich al mooi om te zien en bloeien op het kale hout met hangende gele slingers vol bloemetjes. Pas daarna komt het zachtgroene iets kroezende blad. Kronkelhazelaar kan 2-3 meter hoog worden.
Sleutelbloem heeft heldergroene, stevige blaadjes en vrolijke bloemen in wit en pastels, maar ook in heel felle kleuren zoals rood en paars. Er zijn eveneens tweekleurige soorten, allemaal worden ze tussen de 10-15 cm hoog en circa 20 cm breed met een warmgeel hartje om insecten te lokken. Sleutelbloem is een van de eerste bloeiers van het voorjaar, biedt tuin en terras snel veel kleur en staat graag een beetje beschut.
Blauwkussen is als vaste plant een sterke bodembedekker die het ook goed doet in bakken. Naast blauw zijn ze er ook in paars, lila, violet roze en wit. Voor allemaal geldt dat ze graag droog en warm staan en zich uitstekend handhaven in rotstuinen, rond muurtjes en tussen bestrating. Ze blijven laag (10-15 cm) en groeien meer in de breedte (maximaal 60 cm).
Scheefkelk wordt vooral aangeboden in violet. De meest voorkomende soort is Arabis caucasica, maar er zijn veel soorten met allemaal net iets andere kleuren of iets afwijkend blad. Net als in de natuur gedijen ze het beste op vrij arme grond en lichte plekken.

Verzorging voorjaarsbollen

Allemaal staan ze graag zonnig, al is halfschaduw ook goed. Geef ze allemaal de ruimte in de breedte en zorg ervoor dat de grond het water goed kan afvoeren. Scheefkelk en blauwkussen na de bloei flink terugsnoeien voor herbloei, bij sleutelbloem en hazelaar alleen dood materiaal verwijderen. Te drastisch snoeien kost hem vaak zijn krullen.

Tuinplant van de Maand

Deze vier vroegbloeiers staan in februari als Tuinplanten van de maand in de spotlights. Tuinplant van de Maand is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel te inspireren en te enthousiasmeren.

Tuin To Do's in Februari

HK Groen Primula Tuin to do februari 2017

Snoeien in februari

 • Februari is dé snoeimaand van het jaar. Gebruik een scherpe snoeischaar, dit zorgt ervoor dat u de stelen en takken niet dichtknijpt
 • Fruitbomen mogen gesnoeid worden, snoei zo dat het hart van de kroon voldoende licht krijgt
 • Leilindes worden deze maand ook gesnoeid, dit kunt u natuurlijk ook door ons laten uitvoeren
 • Snoei heesters en planten deze maand zodat ze aankomende zomer in topstaat verkeren
 • Clematis die niet in het voorjaar bloeit mag teruggesnoeid. Bij de voorjaarsbloeiers zijn de knoppen namelijk al gevormd.
 • Let bij Coniferen op dat je niet te diep terugsnoeit (niet op het hout), alleen bij Taxus mag dit wel.
 • De takken van de winterjasmijn mogen na de bloei tot een meter van de stam teruggesnoeid.
 • Laat het kleingeknipte snoeiafval op de grond liggen als voeding voor de planten

Beplanting in februari

 • Gebruik de maand februari om uw kuipplanten te verpotten. Gebruik schone potten en potgrond met klei. Dit houdt het water beter vast.
 • Eind van de maand kunt u uw borders bemesten.
 • Voor wat extra kleur plant u primula's en violen. Dit kan zowel in potten als in de border, ze kunnen heel wat kou verdragen.

Gazon in februari

 • In de maand februari worden de dagen alweer langer en kan de temperatuur al weer flink stijgen. Tijdens zo'n temperatuurstijging kunt u de kale plekken van uw gazon vast inzaaien
 • Maar als de winterkou in- of doorzet is het beter om niet over het gras te lopen.
 • Wanneer door regen of dooi grote plassen op uw gras blijven staan, is het van belang dat u deze plekken met een hark of riek inprikt zodat het overtollige water weg kan

Vijveronderhoud in februari

 • Met als vorige maand heeft de vijver nog niet veel aandacht nodig.
 • Houd bij vorst wel een stukje van het wateroppervlak open.

Meer tuintips voor februari

 • Maak eens een takkenhaag van het snoeihout, vogels en insecten zijn er blij mee.

Tuinkalender overzicht